Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Kvaltävling 1 i Borås - tävlingsstart för synkro

I helgen samlas Sveriges bästa synkrolag i Borås för säsongens första kvaltävling. Nio lag är anmälda och ett av dem är det svenska landslaget Team Inspire.

Varje säsong genomförs två kvalificeringstävlingar, så kallade kvaltävlingar, i synkroniserad konståkning. Nationellt fungerar de som kval till SM och de kan också vara en del i uttagningarna till internationella tävlingar och mästerskap. I helgen går säsongens första kvaltävling av stapeln i Borås med nio startande lag, ett seniorlag, tre juniorlag och fem ungdomslag. I samband med helgens kvaltävling arrangeras även en klubbtävling för synkro, även den med nio deltagande lag.

- Kvaltävling 1 är startskottet på tävlingssäsongen för synkro och det är glädjande att det förutom de nio lag som är anmälda till kvaltävlingen dessutom är nio lag anmälda till klubbtävlingen som samtidigt arrangeras. Synkro är en fantastisk disciplin att uppleva live och jag hoppas på stor publik i helgen, säger Camilla Fredman, tävlingsansvarig Svenska Konståkningsförbundet.

Den andra kvaltävlingen i synkro avgörs 14-15 januari i Uppsala och 26-29 januari äger den internationella storslagna tävlingen Leon Lurje Trophy rum som i år ännu en gång ingår i ISU:s Challenger Serie. Det stora crescendot för det nationella synkrotävlandet blir SM i Kungälv i slutet på februari.   

Följ tävlingarna i Borås!

Fakta Synkro 

Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens lagsport. Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I synkro tävlar lagen med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna. Sverige har varit ett av de ledande länderna inom synkro tillsammans med Ryssland, Finland, USA och Kanada. Svenska Team Surprise tog ett prestigefullt VM-silver 2018. 

Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2022-12-19

Samarbetspartners