Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Möt förbundsstyrelsen

Förbundsstyrelsen har det övergripande ansvaret för förbundets strategi och utveckling. Dess ledamöter kommer från olika delar av Sverige och alla har de olika bakgrund inom konståkningen. Vilka är de och vad är i fokus framöver? Möt vår styrelse.

Svenska Konståkningsförbundet styrelse består av sju personer från olika delar av Konståkningssverige. Styrelsen uppgift är att ha ett övergripande ansvar för förbundets strategi och utveckling. En viktig del av styrelsens arbete är att leda det strategiska arbetet med att genomföra förbundsutvecklingsplanen. På Förbundsmötet den 17 september valdes representanter för den närmaste mandatperioden. Här möter ni förbundsstyrelsen.

Helena Rosén-Andersson, förbundsordförande

Vad är din bakgrund inom konståkning?
- Min bakgrund inom konståkning är att jag är f.d. konståkare och har arbetat som konståkningstränare under mina gymnasie- och högskolestudier. Jag är också förälder till ett barn som har åkt konståkning och jag har varit föreningsordförande i många år. Jag har nu varit förbundsordförande i drygt två år. Till yrket är jag jurist och jag har därför ett särskilt intresse för idrottsrörelsens rättsliga frågor, vilka är centrala för en välfungerande idrottsrörelse.

Vad är det bästa med konståkning?
- Det är en fantastisk idrott som kombinerar kraft och konstnärlighet på ett helt perfekt sätt. Som jag ser det är du som konståkare en artist på is. Konståkning ger alla aktiva en möjlighet att ständigt utvecklas i sin idrott och det livslångt. Och precis som i all idrott gör det att man växer som människa både fysiskt och mentalt.

Vad kan du bidra med i styrelsen?
- Jag kan bidra med min erfarenhet av konståkning i olika roller och med min yrkesmässiga erfarenhet som jurist. Jag har också ett starkt engagemang för att få svensk konståkning att fortsätta utvecklas på alla nivåer och att attrahera fler att utöva konståkning livslångt.

Vad ser du fram emot i styrelsearbetet?
- Utan inbördes rangordning mellan prioriteringarna ser jag för det första fram emot att vi under de kommande verksamhetsåren fortsätter arbetet med den viktiga och nödvändiga förändringsresa svensk konståkning befinner sig, allt i linje med Strategi2026 och för att skapa trygga och utvecklande idrottsmiljöer.

- För det andra ser jag fram emot att tydliggöra behovet av att vi i Sverige satsar på vårt lands elitidrott för att ge svenska elitidrottare nödvändiga förutsättningar för att lyckas i sin satsning och på så vis ge svensk elitidrott det stöd den är värd för att ha möjlighet att fortsätta utvecklas i den starka internationella konkurrens vi möter. I detta viktiga utvecklingsarbete ser jag förstås fram emot det fortsatta goda samarbetet inom förbundet, dvs. inom förbundsstyrelsen, förbundskansliet, förbundets kommittéer och distrikt samt med våra föreningar. Det är tillsammans som vi i vår idrottsliga organisation utvecklar svensk konståkning. Jag ser också fram emot det fortsatta goda samarbetet med Riksidrottsförbundet (RF), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Internationella Skridskounionen (ISU) och med de svenska idrottsförbunden respektive nationella ISU-förbunden i våra gemensamma utmaningar för idrottens fortsatta utveckling.

Peter Levin, vice ordförande

Vad är din bakgrund inom konståkning?
- Jag började i tidiga tonåren att träna konståkning i Gävle Konståkningsklubb, där min mamma var tränare. Jag tävlade under några år på lokala tävlingar, landsdelsmästerskap och B-SM. Jag påbörjade ganska tidigt domarutbildning som jag gick vidare med när jag slutat tävla. Jag dömde mitt första SM 1995, blev internationell domare 1999 och mästerskapsdomare 2007. I samband med införandet av det nya bedömningssystemet 2004 blev jag först data-/videooperatör och därefter teknisk kontrollant. Den internationella domarbanan avslutade jag för ett par år sedan och är nu på enstaka internationella uppdrag som DVO. Redan under mina sista år som aktiv engagerade jag mig i föreningsstyrelsen och sedan i det regionala samarbetet mellan distrikten i Svealand. Har hela tiden haft ett stort intresse för tävlingsarrangemang.  Det ena ledde till det andra och jag blev invald i Svenska Konståkningsförbundets styrelse som suppleant 1992 och något år senare som ledamot. 

Vad är det bästa med konståkning?
- Det är allsidigheten – att den har så olika aspekter som fart, tekniska svårigheter, konstnärlighet och uttryck till musik.  

Vad kan du bidra med i styrelsen?
- Jag kan bidra med erfarenhet av många delar av verksamheten, historik, att vi hanterar likartade frågor konsekvent över tid samt ett internationellt perspektiv. Mina fokusområden genom åren har varit regeltillämpningar, tävlingsarrangemang samt internationella frågor. Åren som internationell domare och de tävlingsarrangemang vi genomfört har givit mig många erfarenheter och kontakter som kommer till nytta här.

Vad ser du fram emot i styrelsearbetet?
- Att vi tillsammans med kommittéerna och vår kunniga och erfarna personal ska driva det viktiga förändringsarbetet vidare i riktning mot vår strategi 2026. Vi har lagt en bra grund, men det kommer att krävas mycket arbete för att nå en verksamhet som står starkare i samklang med en modern syn på idrott och idrottslig utveckling.

 

Fredrik Lagergren

Vad är din bakgrund inom konståkning?
- Mitt konståkningsengagemang väcktes, som för många andra, genom min dotters konståkning. I början mest på läktarplats men sedan fick jag frågan om jag kunde hjälpa till att förhandla istider med kommunen. Sedan blev jag ordförande i Viggbyholm konståkning i Täby. Jag kom in i förbundsstyrelsen 2020. Till vardags arbetar jag med organisations-och ledningsutveckling i ett mindre konsultföretag. Jag har forskningsbakgrund från KTH inom organisation och ledning.

Vad är det bästa med konståkning?
- Det är engagemanget hos alla! Från mycket unga åkare i skridskoskolan som blir lyckliga när de tar ett märke eller får ta av sig hjälmen till unga åkare som trots träningstider före och efter skolan entusiastiskt kommer till träningar fler dagar i veckan än de flesta andra idrotter. För att inte tala om alla domare och funktionärer som tillbringar helger i ishallar runt om i landet för att våra åkare skall få tävla eller föräldrar som sliter i föreningsstyrelser, står i caféer och förhandlar istider. Alla behövs, och alla bidrar till engagemanget för sporten.

Vad kan du bidra med i styrelsen?
- På senare tid har jag arbetet en hel del med att få kommittéerna på plats. Vi har sju kommittéer som vardera ska ha sju till nio ledamöter, plus några till. Några av kommittéerna skall också ha referensgrupper. Det betyder att vi kommer att engagera någonstans mellan 50–100 personer. Det har varit ett rätt omfattande arbete att få till det hela. Utöver kommittéerna så bidrar jag nog mest med min kunskap inom organisering och ledning samt mina erfarenheter från att driva en konståkningsförening. Två områden som vi skulle behöva arbeta mer med är anläggningar och istider. Hur får vi bättre förutsättningar för träning? Hur blir konståkningen synligare medialt?

Vad ser du fram emot i styrelsearbetet?
- Att engagera fler i sporten, att driva den förändringsresa vi är inne på vidare, att stötta och hjälpa föreningar och engagerade att utvecklas.

 

Erika Blom

Vad är din bakgrund inom konståkning?
- Jag har varit åkare och sedan många år tillbaka är jag tränare, DVO (teknisk funktionär) och styrelseledamot (tidigare i klubben och sedan distriktet, där jag var ordförande sista åren). Jag är verksam i Luleå KK, samma stad som jag också bor i. Privat har jag alldeles nyligen påbörjat en ny tjänst som underhållsingenjör på Trafikverket. Har tidigare jobbat som platschef på ett entreprenadföretag.

Vad är det bästa med konståkning?
- Det är konstnärligheten, glädjen och gemenskapen. Det finns en otrolig värme i sporten som är helt fantastisk att få uppleva.  

Vad kan du bidra med i styrelsen?
- Jag vill bidra med min sportsliga kompetens. Jag tror att min kunskap om sporten och förmågan att sätta den aktive främst kommer vara till stor nytta i styrelsearbetet.

Vad ser du fram emot i styrelsearbetet?
- Jag ser fram emot att få vara med och utveckla och föra svensk konståkning framåt.

 

Kaj Nyman

Vad är din bakgrund inom konståkning?
- Jag har kommit in i konståkningen genom mina döttrar Alice och Olivia, som nu är vuxna. Alice är fortfarande kvar i sporten som tränare och koreograf, samt tränar också. Hon deltog i SM senast i våras. Jag är allmänt aktiv och gillar utmaningar fysiska som mentala. Jag är ekonom och är chef för en stor avdelning med över 100 medarbetare, så min stora passion och mission som ledare i mitt jobb är att utveckla människor. Jag har jobbat mycket med finansiella placeringar under min yrkesverksamma tid.

- Utöver styrelsearbetet är jag medlem i tävlingskommittén och är mycket ute på tävlingar som teknisk support och DVO. Hemma har jag min lilla verkstad och slipar och monterar konståkningsskridskor.

Vad är det bästa med konståkning?
- Det är att det är en sport som är utmanande på många olika plan för både åkare och funktionärer. Och utmaningar är kul!

Vad kan du bidra med i styrelsen?
- Jag är nära sporten på olika sätt med åkare och tränare genom tävlingar och mitt arbete med skridskor och kan därför tillföra ett sportsligt perspektiv från min ingångsvinkel. Genom mitt jobb med lång ledarskapserfarenhet och placeringar samt ekonomi på strategisk nivå i synnerhet men även taktiskt kan jag hjälpa till att hålla den strategiska riktningen i vår utveckling och nyttja våra finansiella resurser på bästa sätt.

Vad ser du fram emot i styrelsearbetet?
- Jag älskar tävlingarna och ser fram emot alla kommande säsonger med spännande och utvecklande åkares program och framgångar. Jag ser fram emot att tillsammans med hela konståkningssverige utveckla och ta fram enastående och duktiga åkare och team som har framgångar i internationella toppskiktet, bredda vår idrott i alla discipliner och ta nya grepp för att bredda vår idrott.

 

Marie Johansson

Vad är din bakgrund inom konståkning?
- Jag började åka konståkning när z-kupolen i Östersund var ny. Jag var en breddåkare och valde att sluta åka när jag gick på högstadiet. Jag återkom sedan till konståkning som tränare och sedan blev det domarspåret. Nu är jag Nationell mästerskapsskiljedomare och TC. Jag har sedan 1990 varit aktiv i distriktsarbetet och de senaste 20 åren har jag varit ordförande i Mellersta Norrlands Konståkningsförbund. På vägen har jag även hunnit sitta i både sektions- och föreningsstyrelse i IF Castor. Jag är också konståkningsmamma till min nu 20 åriga dotter som fortfarande åker.  Privat är jag auktoriserad redovisningskonsult och jobbar med ägarledda företag. Jag bor i en by tre mil utanför Östersund med sambo och en dotter.

Vad är det bästa med konståkning?
- Det är en idrott som man kan bedriva på sin nivå och det finns hela tiden något nytt att lära sig. Det är lycka att få dela glädje när åkarna lyckas - även om det blir genom att ge poäng i mitt fall. Som åskådare fascineras jag av hur åkare får något svårt att se så lätt ut. Och jag älskar att njuta av åkning i harmoni till musiken i allt i från stjärnminiorer till världsåkarna på VM.

Vad kan du bidra med i styrelsen?
- Jag hoppas min erfarenhet och bakgrund kan vara till nytta vid styrelsearbetet, så jag kan ge inspel utifrån det. Att ge inspel med ett perspektiv från det mindre distriktet. Genom att jag är ute i konståkningssverige i samband med mitt uppdrag som teknisk funktionär träffar jag många, det tror jag också är en fördel.

Vad ser du fram emot i styrelsearbetet?
- Jag hoppas att jag kommer få vara med och utveckla svensk konståkning för att se till att det är en idrott för alla, såväl bredd som elit.

 

Caroline Frank

Vad är din bakgrund inom konståkning?
- Min bakgrund är att jag är konståkningsförälder. Jag har inte själv utövat just konståkning men har en egen idrottskarriär och har varit ideellt engagerad genom hela livet. 

Vad är det bästa med konståkning?
- Det bästa med konståkning är att det ger så mycket på så många olika plan till så många. Allt det ger till åkaren från sina första skär till den rutinerade tävlingsåkaren och till publiken som får uppleva magi. Och inte minst till alla oss föräldrar som får förmånen att "följa med" våra barn in i en ganska komplex idrott. Det finns massor av exempel att räkna upp.

Vad kan du bidra med i styrelsen?
- Jag kan bidra med min breda erfarenhet från idrottsrörelsen.  Jag har haft många olika ledande befattningar i min yrkeskarriär som gett mig en bred senior kompetens. 

- Idag arbetar jag som Idrottschef i Huddinge kommun och fyller dagarna med idrotts-, förenings- och anläggningsfrågor. En annan viktig del jag ser mig själv bidra med är från föreningsperspektivet. Att sitta i en konståkningsstyrelse med allt vad det ansvaret innebär. Hur vi som förbund kan stötta våra lokala föreningar är en viktig fråga.

Vad ser du fram emot i styrelsearbetet?
- Jag ser verkligen fram emot att fortsätta den förändringsresa som vi har påbörjat inom vår sport. Det har inte varit enkelt hittills och det kräver lite mod att våga göra saker annorlunda. Men utveckling är nödvändigt, mycket i vår omvärld förändras och det påverkas vi av i olika grad.

 

 

Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2022-12-19

Samarbetspartners