Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nya framgångar för Vilma

Vilma Mellegård lyckades ta två guld vid Inclusive Skating Virtual World Championships, där resultaten förkunnades i helgen. Skatesweden har vid flera tillfällen berättat om 13-åringens kamp tillbaka efter en stroke och delvis förlamning.

Söndagen 4 december var World Ice Skating day, och då meddelades resultaten i Inclusive Skating Virtual World Championship 2022. Vilma Mellegård tog guld i sin egen klass i friåkning, slog personbästa med marginal, och kom på fjärde plats av samtliga 37 deltagare

i det viktade totalresultatet med alla åldrar och kategorier.  

- Det kändes bra! Jag var mest nöjd med piruetterna, säger Vilma Mellegård.  

- När vi såg resultatet stirrade vi bara på varandra av förvåning, för det var så mycket bättre än hennes tidigare resultat, lägger mamma Lotta Mellegård till.  


Vilma Mellegård deltog även i fridans, där det också blev guld i hennes klass, och en sjätte plats av samtliga deltagare i alla klasser.  

- Det var andra gången jag körde fridans. Det var ett ganska nytt program, säger Vilma Mellegård.  

Skatesweden har tidigare berättat om Kungsbackatjejens väg tillbaka till sin älskade konståkning. Det var vid sju års ålder som ett virus på hjärtat ledde till en blodpropp, som senare lossnade och åkte upp i hjärnan. Efter en stroke fick hon bland annat lära sig att prata, sitta, stå och gå på nytt. 

Men redan 2019 kunde Vilma Mellegård uppfylla sin dröm och tävla med vännerna i Kungsbacka Konståkningsklubb. Och efter det har framgångarna fortsatt. Eftersom högersidan är det fysiska problemet har hon börjat testa att göra mer på vänster fot, och därmed lyckats förbättra nästan alla delar i åkningen. Ögel hoppar hon medsols för att det ska fungera, och de övriga hoppen motsols, men med landning på vänster fot.  

- Jag har gjort alla hopp nu. Högersidan kommer kunna bli bättre, men aldrig helt bra, säger Vilma Mellegård.  

- Även piruetterna har blivit bättre, med snabbare rotation och så kommer du längre ned i positionerna också, säger Lotta Mellegård.  

Tävlingsformen Inclusive skating handlar om alla ska kunna tävla i konståkning oavsett om funktionsvariationen är fysisk eller psykisk. Drivande är en brittisk ideell organisation som bland annat arbetar för att föra in konståkningen i Paralympics. 

- Vi hoppas att vi kan åka till England i april på en tävling som både genomförs på plats och virtuellt. Sedan covid har det annars bara varit virtuella tävlingar, säger Lotta Mellegård  

Det övergripande målet framöver är tydligt, för Vilma Mellegård:  

- Att klara axel!  


Publicerad: 2022-12-09

Senast uppdaterad: 2022-12-09

Samarbetspartners