Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Uttagna till EM: Josefin Taljegård, Andreas Nordebäck samt Greta och John Crafoord

Placeholder

Det blir Josefin Taljegård, Västra Frölunda KK, Andreas Nordebäck, Föreningen Skating and Dance Academy samt syskonparet Greta och John Crafoord, Landvetter KK, som får representera Sverige vid EM i konståkning den 25-29 januari i Esbo, Finland.

För att få åka på EM krävs att man har uppnått ett tekniskt minimikrav i tidigare tävlingar. Utifrån de tillgängliga åkarna bestämmer sedan Svenska Konståkningsförbundets internationella kommitté vem som får åka.

- Uttagningen till EM har baserats på höstens tävlingsresultat där internationella tävlingar samt helgens SM räknas in, säger sportchef Anna Burwall.

Josefin Taljegårds stora internationella genombrott kom när hon placerade sig på 15:e plats vid VM i Stockholm. EM i Esbo blir Josefins andra EM. Vid EM i Tallinn 2022 kom hon på 14:e plats.

- Josefin har en stigande formkurva vilket inte minst hennes seger vid en internationell tävling i Tallinn för några veckor sedan visade. Detta i kombination med den rutin hon samlat på sig sedan sitt internationella genombrott 2021 gör att det ska bli spännande att se hur långt det räcker på EM i Esbo

Andreas Nordebäck är nybliven svensk mästare och har under säsongen tagit tre internationella medaljer, brons vid en JGP-tävling och silver vid två Challengertävlingar. Han ligger på 15:e plats i säsongens världsranking.

- Andreas tog klivet upp i seniorklassen denna säsong och kommer nu att debutera på EM. Han har haft en väldigt fin tävlingssäsong hittills och genom sina pallplaceringar placerat sig högt på världsrankingen. Vid EM gäller det nu framför allt att fokusera på den egna prestationen och samla på sig värdefull rutin inför framtida mästerskap. Hur långt det räcker får vi se!

Sveriges främsta paråkare, Greta och John Crafoord, är tillbaka efter nästan ett års skadefrånvaro. Under hösten gjorde de comeback på tävlingsisen vid Grand Prix-tävlingen Skate America där de kom på 8:e plats.

- Det är väldigt roligt att Greta och John är tillbaka igen efter Gretas tuffa skada förra året. För varje tävling denna höst har de visat framsteg både tekniskt och presentationsmässigt och att de verkligen är på väg tillbaka efter skadan. Även för Greta och John är EM det första seniormästerskapet de deltar i och förutom värdefull rutin hoppas jag att de fortsatt kan visa växande formkurva.

Hur är motståndet i EM?

– Det finns många duktiga åkare i Europa så det kommer vara ett tufft startfält i samtliga klasser, säger Anna Burwall.

-----

Foto: Maria Jangbro

Publicerad: 2022-12-21

Senast uppdaterad: 2022-12-21

Samarbetspartners