Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Att tävla

Konståkningstävlingar finns för aktiva på alla nivåer från nybörjare till elit. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). Mer information om klassindelningen finns under respektive disciplins regler. Tävlingar bedöms antingen med enklare tekniska hjälpmedel som kräver sluten bedömning (används vid sk. Stjärntävling) eller med mer omfattande teknisk utrustning med öppen bedömning och möjlighet till resultatredovisning (används vid Klubb-, A- och nationella serien, nationella tävlingar i synkro samt mästerskap).

Tävlingar arrangeras av förbundet, sk förbundstävlingar, och av föreningarna. Nedan har vi samlat kort information om våra olika tävlingssteg.

Förbundstävling arrangeras för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM, SKF-trofén, tävlingar i nationella serien samt nationella tävlingar i synkro.

SM-veckan i konståkningen äger vanligen rum i december. Under SM-veckan avgörs SM, JSM, och USM för singel och par.

Nationella serien genomförs för seniorer, juniorer (nationella juniorserien) och Ungdom 15 (nationella ungdomsserien) i en serie tävlingar med ca 5-6 deltävlingar per säsong. Serien fungerar som kvalificering till SM, JSM och USM.

A-tävling sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Nationella serien.

Klubbtävling är avsedd för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro för alla kategorier och och alla åldrar på A- och B-nivå. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video.

Stjärntävling finns för alla åkare i början av sin tävlingskarriär. Här är kraven på tekniskt innehåll låga, och här används också ett enklare bedömningssystem än i tävlingarna på de högre nivåerna. Den tävlande får ett Stjärnprotokoll där olika bedömningspunkter belönas med stjärnor samt utvecklande kommentarer. Stjärntävlingar finns liksom klubbtävlingar för alla discipliner, alltså synkro, singel, par, och isdans.

Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av av lekmän under ledning av en huvudbedömaren.


Publicerad: 2022-10-24

Senast uppdaterad: 2023-07-07

Sponsorer

Samarbetspartners