Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Synkroniserad konståkning

Synkroniserad konståkning är konståkningens laggren.

Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens lagsport. Det är konståkningens yngsta disciplin och sedan år 2000 arrangeras varje år ett officiellt VM i synkroniserad konståkning.

Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. Man tävlar med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser, hopp, pruetter och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna.

Historik

Synkroniserd konståkning startade i USA, men har spridits över världen. Redan 1954 organiserade Dr Richard Porter i Ann Arbor, Michigan, USA en grupp av konståkare till lag som åkte i formationer på isen. Den första officiella tävlingen i synkroniserad konståkning hölls på samma plats 1976. Den första internationella tävlingen ägde rum i Mölndal i Sverige 1989 med deltagande lag från sju olika länder.

Det första världsmästerskapet i synkroniserad konståkning, ISU World Synchronized Skating Championships, hölls år 2000 i Minneapolis, Minnesota, USA och vanns av Sverige. Senast Sverige tog guld var 2012. Vid VM i Stockholm 2018 tog Sverige en silvermedalj. Vid VM benämns varje lag enbart med nationsnamn.

Publicerad: 2022-11-15

Senast uppdaterad: 2022-12-21

Samarbetspartners